Direct contact opnemen? Wij zijn dagelijks bereikbaar via 0527 618333 of via info@scholtensadvocaten.nl
Wanneer moet ik een ouderschapsplan opstellen?
Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Dat moet u samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Gehuwde en ouders (of ouders die een geregistreerd partnerschap hebben) zijn dat wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.
Ouderschapsplan verplicht
Het ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor:
Inhoud ouderschapsplan
In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over:
Daarnaast is het verstandig om ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld wat u als ouders belangrijk vindt in de opvoeding, bepaalde regels (bedtijden, huiswerk) of opvattingen over straffen. Over het contact met de beide families kan ook iets worden opgenomen in het ouderschapsplan.
Zorgregeling of omgangsregeling
De zorgregeling of omgangsregeling is onderdeel van het ouderschapsplan. Ouders met gezamenlijk ouderlijk gezag spreken een zorgregeling af. Deze regeling bevat afspraken over hoe ouders de zorgtaken en opvoedingstaken verdelen.
Als één ouder gezag heeft, spreken de ouders een omgangsregeling af. De ouder zonder gezag is niet verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van het kind, maar heeft wel het recht om met het kind om te gaan.
Aanpassen van uw ouderschapsplan
Waarschijnlijk moet u het ouderschapsplan nog een paar keer veranderen. Want wat er op dit moment passend is, voldoet over een half jaar misschien niet meer. Kinderen ontwikkelen zich voortdurend en situaties kunnen veranderen. Daarom is het handig om momenten af te spreken waarbij u kijkt hoe alles loopt, bijvoorbeeld een jaar na de scheiding.
Voor vragen over het ouderschapsplan of andere vragen over familierecht kunt u contact opnemen met mr. B.M. van Ham-Oude Elferink, telefoon: 0527-618333.
Gescheiden ouders die met hun kinderen op vakantie willen gaan, zullen ook met de andere ouder rekening moeten houden. De andere ouder heeft namelijk ook recht op vakantie met de kinderen en de kinderen willen meestal ook met de andere ouder mee op vakantie. In de meeste gevallen overleggen de ouders van te voren wat hun plannen zijn en is er geen probleem. Maar wat als ouders daar niet uitkomen? Veel problemen liggen dan op de loer, die de vakantie en de voorpret behoorlijk kunnen verpesten. Vandaar dat ik in deze bijdrage zal ingaan op de diverse zaken waar gescheiden ouders met vakantieplannen op moeten letten.
Lees verder