Go to menu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren Accepteren zie ook onze privacy- en cookieverklaring

Direct contact opnemen? Wij zijn dagelijks bereikbaar via 0527 618333 of via info@scholtensadvocaten.nl

Kennisbank

Zelfstandigen opgelet: sneller tóch een arbeidsovereenkomst!

· 20 dec. 2022

Zelfstandigen opgelet: sneller tóch een arbeidsovereenkomst!

Het kabinet wil al langer meer regels voor zzp’ers. Schijnconstructies, waarbij zzp’ers eigenlijk gewoon werknemers zijn, liggen onder vuur. Denk aan de recente rechtszaken tegen Uber en Deliveroo. Het kabinet heeft op 16 december 2022 een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin meer duidelijk wordt over de plannen, waarvan men hoopt dat die uiteindelijk per 1 januari 2025 kunnen worden gerealiseerd. Ik neem u in dit bericht graag alvast mee in de plannen en de consequenties die dit straks gaat hebben voor de arbeidsmarkt.

Lees verder

Uitzendbeding in strijd met wet?

· 14 dec. 2022

Uitzendbeding in strijd met wet?

Op 23 september 2022 heeft advocaat-generaal De Bock in een zaak bij de Hoge Raad geadviseerd dat het uitzendbeding in sommige gevallen in strijd is met de wet. Wat is een uitzendbeding en waarom moeten uitzendbureaus, inleners en uitzendkrachten op hun hoede zijn?

Lees verder

Gewijzigde rol van woonlasten bij partneralimentatie

· 14 dec. 2022

Gewijzigde rol van woonlasten bij partneralimentatie
Per 1 januari 2023 zullen voor rechters de rekenregels voor het berekenen van de draagkrachtruimte voor het betalen van partneralimentatie veranderen.

Lees verder

Het nieuwe nevenwerkzaamhedenbeding in de praktijk

· 7 dec. 2022

Per 1 augustus 2022 is de Wet Implementatie EU-Richtlijn Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden in werking getreden. Onderdeel van die wet is een nieuw wetsartikel over nevenwerkzaamheden, namelijk het nieuwe artikel 7:653a BW.

Dat nieuwe artikel verklaart dat een beding dat de werknemer verbiedt nevenwerkzaamheden te verrichten, of hem daarin beperkt, nietig is, tenzij de werkgever voor dat beding een objectieve reden heeft. Met andere woorden: een verbod of beperking op het verrichten van nevenwerkzaamheden mag niet meer, tenzij je er een goede reden voor hebt.

Inmiddels is deze wet al enkele maanden in werking. Hoe wordt ermee omgegaan in de rechtspraak?

Lees verder

Grensoverschrijdend gedrag: geen transitievergoeding?

· 4 oct. 2022

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat (seksueel) grensoverschrijdend gedrag in een afhankelijkheidsrelatie op het werk niet automatisch ernstig verwijtbaar handelen oplevert. De ontslagen werknemer behoudt in beginsel recht op een transitievergoeding. Hoe zit dat?

Lees verder

Gezamenlijk gezag ouder met niet-ouder

· 19 sep. 2022

Medegezag van een niet-ouder

Het is niet altijd vanzelfsprekend dat een kind wordt geboren in een gezin met twee ouders. Daar kunnen vele redenen voor zijn. Soms is het een bewuste keuze van een vrouw om alleen een kind te krijgen. In andere situaties is een zwangerschap niet gepland en staat de vrouw er onbedoeld alleen voor.

Lees verder

Disfunctionerende werknemer: werk aan de winkel!

· 16 sep. 2022

Een werkgever ziet natuurlijk graag dat werknemers goed functioneren. Dat is niet alleen goed voor de omzet, maar zeker ook voor medewerkers zelf. Wanneer je je werk goed doet, draagt dat vaak bij aan het werkplezier en een goede werksfeer. Maar in de praktijk hebben werkgevers helaas nog wel eens te maken met een disfunctionerende werknemer. Voor werkgevers is dit vaak een lastige situatie. Wanneer is sprake van disfunctioneren en hoe ga je er nou mee om?

Lees verder

Wet Transparante en Voorspelbare arbeidsvoorwaarden (TVA), tijd voor een APK van uw arbeidsovereenkomsten

· 19 jul. 2022

scheidingsmediation

Wet Transparante en Voorspelbare arbeidsvoorwaarden (TVA), tijd voor een APK van uw arbeidsovereenkomsten

Een hele mond vol, u heeft er de afgelopen weken vast het nodige over voorbij zien komen, maar wat moet u nu met deze nieuwe wet? Wij leggen het hieronder graag uit en stippen de belangrijkste punten aan.

Lees verder

Prijsuitreiking puzzelactie

· 28 jun. 2022

Op 13 april jl. plaatsten wij in het kader van ons 20-jarig jubileum in de Noordoostpolder een juridische woordzoekerpuzzel. Dat leidde tot bijna 300 inzendingen en ook erg veel leuke reacties.
Afgelopen maandag hebben we alle prijswinnaars uitgenodigd bij ons in de kantoortuin die we feestelijk hadden aangekleed. De regen leek nog roet in het eten te gooien, maar het ging net goed.

Lees verder

Je geld terugkrijgen, ook bij faillissementen?

Ondernemingsrecht · 5 may. 2022

Je geld terugkrijgen, ook bij faillissementen?

Het aantal uitgesproken faillissementen neemt toe. De verwachting is dat ook de komende tijd meer faillissementen zullen volgen. Wat zijn de gevolgen wanneer jouw klant failliet gaat? In deze blog geef ik een tip waarmee jij je risico’s kunt beperken, ook buiten faillissementen.

Lees verder