Go to menu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren Accepteren zie ook onze privacy- en cookieverklaring

Direct contact opnemen? Wij zijn dagelijks bereikbaar via 0527 618333 of via info@scholtensadvocaten.nl

Kennisbank

WHOA: Wet Homologatie Onderhands Akkoord

· 19 may. 2021

WHOA: Wet Homologatie Onderhands Akkoord

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is in werking getreden op 1 januari 2021. Bedrijven kunnen met de WHOA buiten een faillissement om schulden herstructureren of saneren door middel van een akkoord. Crediteuren die niet willen meewerken zijn ook gebonden aan het akkoord. In dit artikel leg ik eerst de wet uit en zal ik aan het eind ook ingaan op de eerste uitspraken die inmiddels onder deze nieuwe wet zijn gedaan. De wet biedt extra mogelijkheden voor bedrijven in moeilijkheden om toch gezond weer verder te kunnen.

Lees verder

Huwelijkse voorwaarden en bijhouden van administratie

Familierecht en mediation · 19 may. 2021

Huwelijkse voorwaarden en bijhouden van administratie

Als (toekomstige) ondernemers trouwen wordt vaak gekozen voor een huwelijk onder het sluiten van huwelijkse voorwaarden. Daarbij wordt bij het eerste gesprek met de notaris vaak als belangrijkste reden genoemd dat privévermogen (vooral de eigen woning) dan op naam van de partner van de ondernemer kan worden gezet zodat deze daar met de kinderen kan blijven wonen als het zakelijk niet goed gaat. Dus het veilig stellen van privébelangen staat veelal voorop.

Lees verder

Bedrijfsopvolging in het erfrecht

· 19 may. 2021

In het erfrecht is bedrijfsopvolging op diverse manieren te regelen. Meestal gebeurt dat bij testament en worden een of meerdere erfgenamen als bedrijfsopvolger aangewezen. Maar wat nu als de ondernemer geen testament heeft opgesteld? Wie wordt dan de bedrijfsopvolger en hoe kan dan de opvolging het beste geregeld worden? In dit blog zal ik beide situaties bespreken en ingaan op problemen en oplossingen die er in dat kader aan de orde kunnen zijn.

Lees verder

Vaccinatieplicht op de werkvloer?

· 19 may. 2021

Vaccinatieplicht op de werkvloer?

Naarmate de coronacrisis langer duurt, komen werkgevers en werknemers met steeds meer vragen te zitten hoe op het werk het beste met de verschillende coronamaatregelen kan worden omgegaan. Nu het vaccinatieprogramma over het land wordt uitgerold, wordt ook steeds vaker de vraag gesteld of een werkgever het personeel kan verplichten om zich te laten vaccineren. Dat is lastige problematiek. Op deze en andere vragen met betrekking tot het vaccineren tegen het coronavirus zal ik daarom in dit blog nader ingaan.

Lees verder

Therapeutisch Centrum

Ondernemingsrecht · 11 may. 2021

Klanten vertellen: Therapeutisch Centrum GGZ

Ook Therapeutisch Centrum GGZ is al jaren tevreden afnemer van ons MKB abonnement
Pim Durieux, bestuurder Therapeutisch Centrum GGZ
"Wij werken vanuit de relatie’’

Lees verder

Fer Vriesman Opticiens & Optometristen

Ondernemingsrecht · 20 apr. 2021

Fer Vriesman Opticiens & Optometristen
"Het abonnement bevalt ons uitstekend"

Fer Vriesman runt samen met zijn vrouw Gerda Fer Vriesman Opticiens & Optometristen, een krachtig familiebedrijf. Vader en opa Vriesman zaten ook al ‘in het vak’. Korte termijn denken is de familie vreemd. Fer en Gerda Vriesman gaan voor langdurige relaties. Niet alleen met hun klanten, maar ook met bijvoorbeeld Scholtens Advocaten.

Lees verder

Vacature Juridisch Medewerker

· 23 jan. 2021

Binnen ons team is er ruimte voor een Juridisch medewerker m/v

Lees verder

Getrouwd na 1 januari 2018 of op huwelijkse voorwaarden? Vergeet dan niet uw administratie bij te werken.

· 11 nov. 2020

Huwelijken gesloten na 1 januari 2018

Per 1 januari 2018 is het nieuwe huwelijksgoederenrecht ingegaan. Kort gezegd geldt voor huwelijken gesloten na 1 januari 2018 en waarbij geen huwelijkse voorwaarden zijn gesloten, dat sprake is van een beperkte gemeenschap van goederen. Er ontstaan dan drie vermogens:
1.privévermogen partner A
2. privévermogen partner B
3. gezamenlijk vermogen (het tijdens het huwelijk opgebouwde vermogen).

Lees verder

Wijziging van voornaam

· 8 oct. 2020

Als je niet tevreden of zelfs ongelukkig bent met je voornaam, kun je ervoor kiezen om tegen de mensen om je heen te zeggen dat je in het vervolg met een andere naam aangesproken wilt worden. Maar officieel blijft dan je voornaam dezelfde zoals die kort na je geboorte bij de burgerlijke stand is doorgegeven. Iemand die daar problemen mee heeft, kan ervoor kiezen ook officieel zijn voornaam (of voornamen) te laten wijzigen, zodat de gegevens in de Basisregistratie Personen van de gemeente worden aangepast. Wat zijn de mogelijkheden daartoe? En welke weg moet dan bewandeld worden?

Lees verder

Partneralimentatie en fiscale aftrekbaarheid

Familierecht en mediation · 7 oct. 2020

partneralimentatie 2020

Voor degenen die partneralimentatie betalen is het van belang kennis te nemen van belangrijke wijzingen in de mogelijkheden van fiscale aftrekbaarheid met ingang van
1 januari 2020. Daar waar tot nu toe de betaalde partneralimentatie volledig aftrekbaar was, wordt die aftrekmogelijkheid vanaf 1 januari 2020 geleidelijk aan beperkt. Datzelfde geldt voor de aftrekbaarheid van hypotheekrente. Met name voor alimentatieplichtigen met een jaarinkomen boven € 68.500,-- kan dit aanzienlijke gevolgen hebben voor het bepalen van de draagkracht en daarmee de mogelijkheid om partneralimentatie te betalen.

Lees verder