Kennisbank | Arbeidsrecht

Recht op loon bij thuisquarantaine?

Recht op loon bij quarantaine in verband met Corona? 

Het komt momenteel regelmatig voor dat werknemers in thuisquarantaine moeten. Soms is dat omdat zij op vakantie zijn geweest in een ‘oranje land’. Ook komt quarantaine voor wanneer een huisgenoot besmet is met Covid-19. De vraag die dan opkomt is of er dan ook recht op loon bestaat. Werkgevers en werknemers hebben op dit punt regelmatig behoefte aan juridisch advies. Hieronder zet ik de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Hoofdregel: risico niet werken ligt bij de werkgever
Sinds 1 januari 2020 (met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans) is de regel dat een werknemer die zijn overeengekomen werkzaamheden niet verricht toch recht heeft op loon. Dat is anders wanneer het niet werken in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen. Het is aan de werkgever dit laatste te stellen en te bewijzen.

Is thuisquarantaine wellicht een omstandigheid die voor rekening van de werknemer dient te komen? Het antwoord daarop is: dat hangt ervanaf. We gaan even uit van de situatie dat de werknemer zelf niet ziek is, maar wel in contact is geweest met iemand met corona. De richtlijn is om dan 14 of (per 18 augustus 2020) 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Een andere reden kan zijn de terugkeer uit een land of gebied dat bij vertrek met vakantie code geel had en in de tussentijd code oranje of hoger heeft gekregen.

Thuiswerken mogelijk: recht op loon
Als de werknemer prima thuis kan werken, dan is er niet veel aan de hand. Als er wordt gewerkt bestaat er recht op loon. Dat wordt anders als thuiswerken niet kan. Voor wie is dan het risico van niet werken? Dan is het risico op grond van de hoofdregel voor de werkgever en zal er loon doorbetaald moeten worden.

Bewust naar code oranjegebied op vakantie?
En als de werknemer nu op vakantie is gegaan naar een gebied dat bij aanvang van de vakantie al code oranje had? Dan komen we in een andere situatie. Naar mijn mening kan dan in de meeste gevallen wel gezegd worden dat het risico van niet werken in redelijkheid voor rekening van de werknemer komt. Er is dan dus geen loonaanspraak als thuiswerken niet mogelijk is. Datzelfde geldt ook als de reden van thuisquarantaine verzonnen is. Als getwijfeld wordt aan het verhaal van de werknemer, dan mag nader bewijs gevraagd worden. Dat kan overigens al snel uitmonden in een welles/nietes tussen werkgever en werknemer.

Contractuele uitzondering voor de eerste 6 maanden
Tot slot is het goed om nog even te wijzen op een mogelijkheid die de wet biedt. Daarmee kunnen deze discussies in ieder geval tijdens de eerste 6 maanden van het dienstverband worden voorkomen. De wet biedt namelijk de mogelijkheid voor de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst schriftelijk met de werknemer af te spreken dat géén recht op loon bestaat als niet is gewerkt. Daarvoor moet wel een goede clausule in de arbeidsovereenkomst zijn opgenomen.

Heeft u vragen over thuisquarantaine? Of wilt u goed juridisch advies over arbeidsrecht en arbeidscontracten? Neemt u dan gerust contact met mij of een van mijn collega’s op.

Harry Scholtens

MR. H.K. (Harry) Scholtens

Call Now Button